Je website staat online en iedere dag bezoeken enthousiaste internetgebruikers jouw website. Dan opeens krijg krijg je telefoon. "je website doet het niet!" Wat is er aan de hand? Je kijkt snel zelf op je telefoon en inderdaad je krijgt een foutmelding te zien: code 404, of erger nog: een 500 foutmelding!
Wat betekenen deze html foutmeldingen eigenlijk? Hoe kun je zelf onderzoek doen naar de oorzaak en hoe kun je dit verhelpen?
Om deze situatie te voorkomen en de schade/tijd en energie die nodig is voor het herstellen biedt IT Service Rob de mogelijkheid voor het uitvoeren van technisch beheer van je website. Ook kan IT Service Rob het contentbeheer van je website uitvoeren. Hieronder kun je lezen wat er bedoeld wordt met deze vormen van beheer.
Technisch beheer
Hieronder worden de activiteiten verstaan die nodig zijn om de website veilig en beschikbaar te houden. Alles wat online staat is per definitie niet veilig. Ook jouw website niet. Uiteraard zorgt IT Service Rob ervoor dat het hosting platform up to date is door installatie van wekelijkse beveiligingsupdates. Dit zorgt voor een stabiele basis maar staat of valt met de zwakste schakel. Uw website heeft ook updates nodig. Er worden namelijk plug-ins gebruikt die door derde gemaakt zijn. Deze vormen een potentieel beveiligingsprobleem. Door de installatie van beveiligingsupdates zorgen we voor een veilige website. Voordat de updates geïnstalleerd worden zal er voor de zekerheid een back-up gemaakt worden. Mocht het zo zijn dat er een update mislukt waardoor je website niet meer functioneert zoals het hoort dan kan de back-up eenvoudig worden teruggezet en de betreffende update worden geïdentificeerd.
Onder technisch beheer vallen zaken als:
- Het maken van back-ups.
- Installeren van nieuwe software versies en beveiligingsupdates.
- Testen van de nieuwe versies, controleren of uw website nog functioneert zoals bedoeld.
- Aanmaken van e-mailadressen of koppelen met Office365 of GSuite.
- Beheer van DNS records.
- Integreren met andere applicaties, bijvoorbeeld Mailchimp.
10 gratis tips voor website beheer
- Zorg voor een actuele back-up, maak regelmatig een back-up van je website. Dit kan meestal heel eenvoudig via je beheerpanel. Bijvoorbeeld cPanel of DirectAdmin.
- Controleer of de restore van je back-up ook werkt.
Voorkom automatische updates. Zorg dat je weet welke update geïnstalleerd wordt zodat je bij eventuele problemen de oorzaak snel kunt achterhalen. Indien alles automatisch geüpdatet wordt, is dat lastig om de oorzaak te kunnen bepalen. - Zorg voor een test website, dit kan een kopie zijn van je huidige website maar die niet voor Google zichtbaar is. Op die manier kun je de updates testen voordat je ze installeert op je "echte" website.
- Installeer de updates tijdens daluren. Het is natuurlijk niet zo handig zomaar je updates te gaan installeren op het moment dat er veel bezoekers zijn. Je website zal namelijk even een melding tonen dat deze niet bereikbaar is vanwege onderhoud. Met bijvoorbeeld Google Analytics kun je bepalen wat voor jou website daluren zijn.
- Installeer en test je website, de updates zijn per plug-in dus test de werking per plug-in.
- Wacht niet te lang met updaten, zo voorkom je dat beveiligingslekken in plug-ins worden misbruikt. Voorkom ook dat je veel versies achterraakt, aangezien veel componenten/plug-ins van elkaar afhankelijk zijn kun je zo voorkomen dat ze niet meer compatibel zijn met elkaar.
- Wees ook niet te snel met de installatie van updates. Vaak komt er na een update een nieuwe update uit van hetzelfde component omdat er nog een aantal foutjes inzaten bij de eerste update. Door te voorkomen dat je website hiermee minder bruikbaar wordt is het slim om even te wachten met updaten. Meestal wacht ik een week want binnen een week is er wel een nieuwe update beschikbaar indien nodig.
- Plan het updaten, zorg voor een vaste dag in de week voor het installeren van je updates. Ga ook geen social media campagne starten op de avond waarin je gaat updaten.
- Goed testen, niks is vervelender dan door iemand anders erop geattendeerd te worden dat er iets niet werkt op je website.
- Gebruik een beveiligingsplug-in om aanvallen op je website af te weren. Voorbeelden zijn Wordfence voor WordPress en DMC Firewall voor Joomla.
Contentbeheer
Met content wordt bedoeld alle zichtbare teksten, plaatjes welke tijdens het maken van de website zijn toegevoegd. Logisch dat daar beheer op gedaan moet worden. Websitebezoekers zijn immers op zoek naar u op basis van wat ze kunnen vinden via een zoekmachine. Contentbeheer is belangrijk. Verwerken van feedback van websitebezoekers is waardevol voor de beleving van de volgende bezoeker. Onder contentbeheer vallen de volgende zaken:
- Aanpassen/aanmaken van teksten/pagina’s.
- Nieuwsberichten plaatsen.
- Aanpassen lay-out / structuur van de website.
- Bewerken van foto’s zodat ze geschikt zijn voor het plaatsen op een website.