.st0{fill:#FFFFFF;}

WordPress

Webhosting voor WordPress – Waar moet je op letten?

 13 juli 2020

door Rob Vanderfeesten

Waar moet je op letten bij het kiezen van webhosting?

Waarom is goede webhosting zo belangrijk? Hoe kies een goed webhost en waar moet je dan op letten? Dit zijn vragen waar ik in dit artikel antwoord op zal geven.

Soorten webhosting

Om straks een goede keuze te kunnen maken is het van belang dat je weet welke soorten webhosting er zijn. Er zijn grofweg 3 vormen van hosting namelijk: shared hosting, dedicated hosting en cloud hosting.

Shared Webhosting

Bij shared hosting worden er meerdere websites op dezelfde server gehost. Dit betekent dat alle resources, zoal processor, geheugen en diskruimte verdeeld worden over de verschillende websites. Dit kan voor problemen zorgen wanneer er veeleisende websites op deze server aanwezig zijn en daardoor veel van de resources claimen. 

Gelukking hebben de meeste hostingproviders dit probleem verholpen door een maximum per website per resource in te stellen. Hiermee heeft dus elke website altijd een gegardeerde hoeveelheid server resources ter beschikking. Mocht je website te veel bezoekers trekken dan kan dat betekenen dat je website tegen het resource limiet zit van de webserver waardoor je website trager wordt.

Shared hosting is momenteel te meest gebruikte vorm van webhosting. De reden hiervoor is de relatief lage prijs. Afhankelijk van de hoeveelheid resources die je website toegewezen krijgt kan de prijs voor deze vorm van hosting toch aardig oplopen.

Shared webhosting

Dedicated Webhosting

Bij dedicated hosting heeft 1 website of meerdere websites van 1 klant alle resources van de server ter beschikking. Hierdoor is je website supersnel. Keerzijde hiervan het het prijskaartje voor deze vorm van hosting. Bij dedicated hosting zul je moeten denken aan minimaal €30 per maand voor managed dedicated hosting.

Binnen dedicated hosting zijn er 2 varianten namelijk: unmanaged hosting en managed hosting.

Unmanaged Dedicated Hosting

Unmanaged betekent dat jezelf verantwoordelijk bent voor het inrichten van je webserver en het onderhouden ervan. Hier is wel goede kennis van zaken nodig.

Managed Dedicated Hosting

In deze vorm van hosting wordt het inrichten en beheer voor je gedaan. En dat zie je kan ook terug in het prijskaartje.

Dedicated webhosting

Cloud Webhosting

Cloud hosting biedt de mogelijk om meerdere resources (servers) op te schalen wanneer de website hier behoefte aan heeft. Dus in plaats van 1 dedicated webserver wordt je website gehost door meerdere dedicated webservers. Grote websites, waar vele duizende bezoekers gelijktijdig aanwezig zijn kunnen profiteren van cloud hosting.

Cloud Hosting

Snelheid, waarom is snelheid zo belangrijk?

De snelheid waarmee je website geladen wordt is zeer belangrijk voor Google. Google wil bezoekers een goede ervaring laten beleven bij het bezoeken van je website. Indien je website langer dan 2 seconden nodig heeft om te laden dan is dat voor je bezoeker te lang en zal deze nog voordat je website getoond wordt al wegklikken. Dit zal voor Google een reden zijn om je website lager in de zoekresultaten te tonen.

Welke factoren hebben invloed op de snelheid?

Soort hosting (hardware)

Uiteraard de keuze van je hostingprovider en de vorm van hosting. Kies je voor een goedkope webhost dan zul in moeten leveren op de snelheid. Shared hosting is de meest gebruikte vorm van hosting maar de snelheden van de verschillende aanbieders verschillen per pakket.

Meeste webhosts bieden verschillende pakketten aan, waarbij per pakket zaken als maximum toegekende resources verschillen. Hoe meer hoe duurder en sneller. Let op dat je hosting hebt waarbij SSD schijven gebruikt worden. Meeste hostingproviders hebben inmiddels SSD's in hun servers.

PHP versie

WordPress heeft PHP nodig om te kunnen functioneren. PHP is een scripttaal waarin de website geprogrammeerd is. Voor WordPress en ook andere CMS'en is de versie van PHP van invloed op de snelheid van je website.

Voor WordPress geldt dat je minimaal PHP versie 7.3 moet hebben. Controleer bij het kiezen van je webhost of PHP 7.3 beschikbaar is.

Caching

PHP is een scripttaal die je website dynamisch maakt. Dat wil zeggen: op het moment dat iemand je website bezoekt wordt de php code uitgevoerd op de server. Het resultaat is de webpagina die je als bezoeker te zien krijgt. Dit proces, waarbij de webserver eerst de webpagina moet opbouwen aan de hand van php code werkt vertragend. Zeker bij een website waar veel php code gebruikt is in combinatie met shared hosting.

Door gebruik van caching wordt de uiteidelijke webpagina opgeslagen zodat deze later kan worden gebruikt in plaats van het opnieuw laten genereren van deze pagina. Hierdoor wordt je website veel sneller.

Voor WordPress zijn er verschillende caching plug-ins beschikbaar. Deze helpen allemaal bij het verminderen van de laadtijd. Het mooiste is als de webhost een eigen caching plugin heeft en al dan niet gecombineerd met een vorm van server caching. Zoals Redis of Memcached.

Welke hosting heb je nodig?

Vrijwel alle hosting bedrijven bieden 3 soorten hostingpakketten. Een budget, basis en pro variant. (Hiervoor gebruiken ze allemaal andere benamingen). Maar hoe bepaal je welk pakket bij je past?

Budgetpakket

Je doel van je website is om een online visitekaartje van je bedrijf te presenteren. Je verkoopt geen producten via deze website. Ook verwacht je niet extreem veel bezoekers. Dan is een budgetpakket een prima keuze voor je website. 

Basispakket

Je doel van je website is om nieuwe klanten binnen te halen. Je wil hiervoor je website kunnen uitbreiden met de nodige tools om conversie te vergroten. Je zoekt met je website interactie op met je bezoeker. Bijvoorbeeld omdat je producten verkoopt in je webshop. Belangrijk bij zo'n website is dat deze snel is en dus is een budgetpakket vaak niet voldoende. Voor een eenvoudige webshop is een basispakket voldoende. Heb je een groot aantal producten die je online wil verkopen dan...

Pro-pakket

Heb je als doel om een groot aantal producten via je website aan te bieden dan is het pro-pakket je keuze als het gaat om hostingpakket. Maak jezelf website voor klanten, dan kan het pro-pakket een uitkomst zijn voor het resellen van webruite. Let op want niet bij alle hostingproviders is het toegestaan meerdere website te hosten binnen hetzelfde pakket.

Kenmerken waar je op moet letten bij het kiezen van een hostingpakket

Elk pakket heeft z'n eigen kenmerken. Zoals hoeveel schijfruimte heb je tot je beschikking. Of de hoeveelheid RAM geheugen, aantal processors. Noem maar op! Zo zijn en nog veel meer. Maar welke kenmerken zijn nu belangrijk bij de keuze van je pakket?

De 3 belangrijkste zijn: processor, geheugen, SSD schijfruimte 

Voor een snelle website heb je voldoende processor capaciteit, geheugen en ssd schijfruimte nodig. Wanneer je verschillende hostingproviders vergelijkt zie nog veel meer kenmerken waarmee ze jou proberen over te halen. Hieronder volgen nog een aantal van deze kenmerken.

Dataverkeer (bandwidth)

Verwacht je veel bezoekers of je website? Dan wil je geen limiet op het dataverkeer. Het niet zo dat bij het overschreiden van het limiet je website niet meer bezocht kan worden. Maar er zitten dan wel extra kosten aan verbonden. Bij de meeste providers waarbij een limiet op dataverkeer wordt gehanteerd geldt dit limiet per maand. Dus elke maand wordt de teller op nul gezet.

Inodes

Vaak wordt er een limiet op inodes toegepast in een hostingpakket. Inodes zijn het aantal bestanden die je kunt opslaan. 1 bestand is 1 inode. Inodes in combinatie met je schijfruimte bepalen het opslaglimiet. Bij normaal gebruik zul je bij de meeste hostingpakketten waar een limiet op inodes is ingesteld niet het maximum overschreiden.

Mocht je hostingpakket gebruiken als reseller. Dus meerdere websites hosten binnen hetzelfde pakket dan loop je wellicht eerder tegen het inodes limiet aan.

Backup

Een goede backup mogelijkheid is belangrijk wanneer je: vaak je website bewerkt en wil experimeteren met verschillende technieken. Veel webhosts bieden standaard backups 1x per dag. Wil je tussentijds backups maken, dan zul je goed moeten kijken wat er mogelijk is binnen een hostingpakket.

Mail

Niet geheel onbelangrijk, mail. Kun je eenvoudig mailadressen aanmaken en zijn hier kosten aan verbonden. Bij de meeste hostingproviders kun je eenvoudig via cPanel of DirectAdmin mailadressen aanmaken. Een elke webhost rekent hier extra kosten per mailadres voor. De ruimte die gebruikt wordt voor het opslaan van de mails wordt in mindering gebracht op de totale webruimte binnen je hostingpakket.

DNS beheer

Wil je totale controle over je hostingpakket dan wil je ook de mogelijkheid om DNS records aan te maken. Bijvoorbeeld om je mail niet door je hostingprovider te laten afhandelen maar door Office365 of G Suite.

Beveiliging

Je website is 24/7 online en daarmee ook interessant voor hackers. Ze proberen of er beveiligingsgaten in je website zitten. Zo proberen ze toegang te krijgen tot je website of hostingpakket. Eenmaal gelukt kunnen ze je hostingpakket gebruiken om bijvoorbeeld SPAM mails te versturen of je website offline te halen.

Veel webhosts scannen daarom je bestanden om te zien of deze geïnfecteerd zijn met kwaadaardige code. Indien dat het geval ik zullen ze het bestand verwijderen of in opschonen.

Staging

Eindelijk heb je je website online staan. Nu de laatste updates nog even installeren van een aantal WordPress plus-ins. Maar na installatie zie je dat je website niet meer goed functioneert. Dju! Nu moet je een backup terugzetten en dat betekent dat je even offline bent.

Staging geeft je de mogelijkheid om updates te testen op een schaduw kopie van je website. Op deze manier kun je voorkomen dat je verrast wordt door een update die roet in het eten gooit.

Staging is vooral handig bij een website welke veel bezoekers trekt en waarbij downtime geen optie is. Denk bijvoorbeeld aan een webshop. Of online cursusplatform.

Migratie Tools

Heb je al en website en wil je deze verhuizen dan is het handig wanneer je webhost migratie tools beschikbaar heeft. Deze tools helpen je bij het verhuizen van je website. Bij sommige hostingproviders kun je je website laten verhuizen. Dit is meestal een betaalde service (afhankelijk van je pakketkeuze, kan dit ook gratis zijn).

Support

Loop je tegen problemen aan met je hosting dan is een goede support bij je webhost wel zo fijn. Reactietijd en kundigheid zijn hier zeer belangrijke aandachtspunten. Verder is nederlandstalige support voor velen ook wel fijn. Ik persoonlijk vind het geen probleem om engelstalige support te krijgen.

Beoordelingen

Klantbeoordelingen van een webhost kunnen doorslaggevend zijn bij het nemen van je beslissing. Vergeet in je zoektocht naar een hostingprovider niet de klantbeoordelingen even na te lopen.

Kosten

Tot slot het kostenplaatje. Veelal de doorslaggevend factor als het gaat om het kiezen van webhosting. Onterecht als je mij vraagt. Ikzelf ben 4 jaar geleden begonnen met het zoeken van een hostingprovider. In toendertijd was mijn keuze gebaseerd op de prijs. Daar heb ik al snel spijt van gekregen. Vandaar dit artikel.

Conclusie

Het kiezen van een goede webhost is geen gemakkelijke opdracht. De factoren die meespelen, de opties en de verschillen per hostingprovider maken het complex en onoverzichtelijk.

Ben je van plan om je website in te zetten, niet alleen als digitaal visitekaartje? Dan is het belangrijk dat je niet laat leiden door het kostenplaatje. Ga af op wat je nodig hebt en vergelijk dan de prijzen van de verschillende aanbieders.

Na veel onderzoek ben ik overgestapt naar Siteground.

Rob Vanderfeesten


R. Vanderfeesten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer handige tips?

Schijf je dan in voor de nieuwsbrief!

>